De ZZP’er met meerdere opdrachtgevers heeft soms incasso nodig

facturenAls zelfstandige zonder personeel heb je vaak meerdere opdrachtgevers. Soms werk je voor een langere periode voor 1 opdrachtgever en soms switch je vaker. Als zelfstandige is het belangrijk om je administratie goed op orde te hebben. Want die moet je namelijk zelf doen. Wekelijks of maandelijks moet een factuur betaald gestuurd worden naar de opdrachtgever.

Daar heb je dus boekhoudsoftware voor nodig. De standaard betaling voor de meeste facturen is 14 of 30 dagen. Soms komt het voor dat een opdrachtgever niet op tijd betaald, het komt voor. In zo’n geval is het in eerste instantie belangrijk om zo snel mogelijk een herinnering te verzenden. Zo kan het natuurlijk voorkomen dat een rekening over het hoofd gezien is door de mensen die de administratie doen.

Externe partij (incasso) inschakelen

Vaak helpt een herinnering wel om te verzenden. Toch is het vervelend om opnieuw voor een opdrachtgever te werken als de facturen langer open blijven staan dan de betalingstermijn. Er is ook nog een volgende stap om een factuur betaald te krijgen en dat is het inschakelen van een incassobureau, een externe partij dus. Als u bijvoorbeeld zakelijk verzekerd bent voor rechtsbijstand, dan kunt u daar ook vaak gebruik maken van de incassodiensten. Vaak via het zogenaamde no cure no pay model.

De vordering (dat is een ander woord voor openstaande rekening) kan worden overgedragen, vaak via een online systeem of via de e-mail. De opdrachtgever krijgt nu met het incassobureau te maken. In eerste instantie gaat dit redelijk mild. Er wordt bijvoorbeeld een brief verzonden of er wordt via de telefoon gecommuniceerd. Zodra een rekening nog steeds niet betaald wordt, kan de druk worden opgevoerd. De kosten voor incasso kunnen in veel gevallen worden verhaald op de debiteur (opdrachtgever) en die dient deze kosten over te maken aan het incassobureau die op hun beurt het bedrag weer aan u overmaken.

Als zelfstandige zijn er dus ook mogelijkheden om openstaande bedragen te incasseren via een incassobureau. Wel is het belangrijk om te realiseren dat er wel kosten aan verbonden kunnen zitten. Als de opdrachtgever de extra kosten bijvoorbeeld niet betaald, dient u deze zelf te voldoen.